2015 Pöstyén - Bajmóczy.hu

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2015 Pöstyén

Egyéb > Asztrofilm fesztivál
Pöstyénbe Ógyallán át vezet az út…, avagy rövid úti beszámoló képekkel.


Az Ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló már kilencedik alkalommal rendezte meg az Asztrofilm fesztivált, ebben az évben október 13-15 között. Idén is a Pöstyéni (Piešťany) Fontána Kulturális Közösségi Központba invitálták a pályázókat, és az érdeklődőket. Bajmóczy Gyuri amatőrcsillagász társam a „Napfogyatkozás 2015” kisfilmjével jelentkezett. Jómagam kísérőként tartottam a Gyurival. A rendezvényen elfoglaltságunkból adódóan sajnos csak az utolsó napon tudtunk részt venni, de azt sikerült jól beosztani, jól kihasználni az időt. Az egész napos esőzés ellenére beterveztünk egy olyan kötelező kitérőt, ami valójában abszolút útba esett.


Meglátogattuk Ógyallán (Hurbanovo) a méltán híres csillagvizsgálót, amelyet Konkoly-Thege Miklós alapított 1871-ben. Az épület ma is kiváló állapotnak örvend, a környezete tiszta, rendezett, a nagyközönség számára nyitott, látogatható. Közös képet a csillagvizsgáló bejáratánál, és Nikolausz Kopernikusz szobránál is készítettünk, mely a csillagvizsgáló parkjában áll. Az intézménnyel szemben a híres, közismert szlovák aranyfácán sör nevét viselő Zlatý Bažant kastély áll, ma étteremként fogadja a vendégeit. Innen még csaknem 100km a végcél, így hamar indulnunk kellett tovább.


Pöstyénbe, a történelmi fürdővárosba érve a rendezvény helyszínétől nem messze, a közeli Sport Hotelnél parkoltunk. Nem gondoltuk, hogy a kulturális központig vezető gyalogút ilyen szépségeket rejt. Egy varázslatos őszi színekben pompázó parkon át, óriási fák között juthattunk a helyszínre. Ez így önmagában is pozitívan megalapozta a hangulatunkat. A borongós, esős időjárás ellenére időben odaértünk, ahol szívélyes fogadtatásban volt részünk. Az épület termeiben kiállítások voltak, a falakon asztrofotók mutatták az ég szépségeit, az aulában csillagászati távcsövek álltak. A tervek szerint nappali és éjszakai távcsöves bemutató is lett volna, de azt az időjárás sajnos nem engedte meg. Ezzel szemben a mozi teremben a pályamunkákon kívül előadásokat láthattunk, hallhattunk sötét égbolt parkokról, a Plútóról, Dél-Afrika szépségeiről, és megannyi csillagászati témáról. Még gyermekrajz kiállítás is volt, természetesen csillagászati témában. Megnéztünk jó néhány alkotást. A filmek között volt kilenc cseh, három szlovák, három magyar és egy angol remekmű. A magyar filmek: Hullámvadászok (Ifj. Kollányi Ágoston, Pásztor Balázs), Egy csillagvizsgáló újjászületése (Mizser Attila, Pete Gábor), Részleges napfogyatkozás 2015 (Bajmóczy György). A filmeket egymás után lehetett megtekinteni, vagy szinkronizálva, vagy feliratozva szlovák nyelven. Némi szünet után a díjkiosztás következett, ahol többek között a „Hullámvadászok” című magyar film is díjazott lett. Ez úton is gratulálunk a nyerteseknek. Zárásként két általános iskolás kislány zongorázott, és egy lézer show tette felejthetetlenné a színvonalas fesztivált. A győztes filmeket az éjszakába nyúlóan újra meg lehetett nézni. Köszönjük, hogy ott lehettünk, bízunk benne, hogy jövőre újra ugyanitt találkozhatunk.

Czinder Gábor
 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz